Pineapple Vinegar / Vinagre de Piña

To celebrate the Peace Corps 50th Anniversary, our local RPCV chapter held a global potluck. For our contribution, a fellow returned volunteer and I wanted to make authentic pupusas with authentic curtido and authentic salsa. We wanted everything to have an authentic flavor because it has been our experience that these items do not taste authentic at sit-down restaurants. The difficulty in making the curtido was was that the pineapple vinegar was not readily available. Luckily, one of my friends had a recipe for it. The vinegar was quite delicious, and it can be changed to fit your tastes. Here is the recipe I used, in English. Enjoy!!!

(My friend’s mom states that the vinegar can be ready to use the same day, and that it can be kept refrigerated for up to a month, depending on how much apple cider vinegar you add to the recipe – half a cup of apple cider vinegar is enough for a 48-64 oz glass jar. The apple cider vinegar is necessary to help the pineapple start the acidifying process, fermentation.)

Para celebrar el 50mo aniversario del Cuerpo de Paz, nuestro grupo local de RPCV hizo una fiesta en donde todos trajimos diversos platillos de lugares globales. Por nuestra parte, una compañera voluntaria y yo quisimos hacer pupusas autenticas, curtido autentico, y salsa autentica. Quisimos que todo tuviera un sabor autentico porque en nuestra experiencia estas cosas no tienen un sabor autentico en los restaurantes. La dificultad en hacer el curtido esta en que el vinagre de piña no se encuentra ya hecho. Por suerte, uno de mis amigos tuvo la receta. El vinagre estuvo muy delicioso, y se puede cambiar al gusto. Aqui esta la receta que use, en Español. ¡¡¡Buen provecho!!!

(La madre de mi amigo dice que el vinagre se puede hacer y usar el mismo dia, y que se puede mantener en el refrigerador hasta un mes, dependiendo de cuanto vinagre de sidra le agrega a la receta – media taza de vinagre de sidra es suficiente para una jara de vidrio de 48-64 oz. El vinagre de sidra le ayuda a la piña fermentarse.)

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