Festival del Maíz – El Salvador’s Love for Corn

autumn_leaff's Maiz Festival September 2004 album on Photobucket

Salvadorans love corn. Better yet, they cannot live without corn. Corn feeds them, fills them, and gives them the caloric energy needed to carry on with daily activities. Corn gives them life, and they spend their lives cultivating corn. Perhaps that is why they have a special day to honor corn, around September 25. I’m not certain if the holiday varies by region.

In order to participate in the Corn Court, the costumes must be made with corn. The dresses, cotton base, are completely covered in dyed and natural corn husks. On top of that, designs are made with bits of corn cobs and corn kernels.

The cultural event focuses, of course, on all foods made with corn: atol, tamales, pupusas (torillas w hidden filling), chicha (like beer), and more. In the central plaza, there is music, dancing, performances, and pupusa eating contests. It is also a big sales venue for other cultural merchandise.

Los salvadoreños adoran el maíz. Mejor dicho, sus vidas dependen del maíz. El maíz los alimenta, los sustenta, y les da la energía para atender sus actividades cotidianas. El maíz les da vida, y central a sus vidas es cultivar maíz. Tal vez por eso es que declaran un día especial para dar homenaje al maíz, cerca del 25 de septiembre. No estoy segura si varía por región el día específico en que se festeja.

Para participar en la corte del maíz, el vestuario debe ser hecho con materiales del maíz. Los vestidos, con base de manta, son completamente cubiertos con tuzas coloridas y naturales. Además, los diseños son hechos con holotes y granos de maíz.

El evento cultural se enfoca, por supuesto, en todo alimento hecho con maíz: atol, tamales, pupusas, chicha, y más. En la plaza central hay música, baile, obras, y concursos para ver quien puede comer más pupusas. También es una ocasión que se presta a la venta de mercancía cultural.

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